...in Cyberspace!


Hi and welcome to "Frogprincess in Cyberspace"!!!
Are you a englishspeaking visitor? Please use the Google translation tool at the right side to get my blog in a few different languages.
Please notice that my text and photos are copyrighted and I prefer to not find them elswhere in the big cyberspace.
Thank you!!!

måndag 15 mars 2010

Det är jobbigt nu...

...för våra fyrfota vänner ute i naturen.
Alla slåss vi för våran överlevnad och med morgonens upplevelse (se föregående inlägg) i färskt minne, så kan jag till en viss del förstå förödelsen som mötte mina ögon i går när sambon kom och hämtade mig. "Du kommer inte att bli glad" sa han.
Det blev jag inte:
Det här VAR ett "Transparent Blanche", äppelträd. Totalgnagt runt om. Finns inte en chans i hela världen att det överlever.

Och detta var ett "James Greive". Fast... någonstans inom mig tackar jag dem. Det här trädet var inget vidare. Gav dåligt med äpplen och de verkade dessutom ha någon sjuka.
"Stenbocken" (ingen bild) lever jag på hoppet om. Med ett mirakel så kan det klara sig. Om det inte kommer fler attacker. De var så goda och nästan glasaktiga innuti. Så vi ska definitivt gardera oss och skaffa ett sådant träd till i vilket fall som helst.
Och så hade vi ett päronträd (Göteborgs Diamant) som inte heller kommer att överleva.
Gråpäronträdet har endast mindre skador och stammen är i princip orörd (om inte sorken har hjälpt till att ringbarka det under snön förståss) så det har vi nu hägnat in med allt kompostnät som vi kan hitta.
Så det är väl bara att börja om i vår kan jag tänka med nya träd och sedan en ordentlig uppsättning med kompostnät att skydda dem med. Men det var så hima synd nu när de var några år gamla och faktiskt hade börjat bära ganska så mycket frukt.
Men man lär sig av sina misstag... Även om det svider.
Man ska leva med naturen och inte mot den... men nu börjar jag fudnera på om det kanske är dags att inhägna den delen av trädgård där vi har äppelträden. Vi köpte ju 300 meter rådjursnät till hägerburen i somras... Det går väl att köpa 300 meter till?

10 kommentarer:

 1. Adams föräldrar pratade om, sist vi var där, hur synd det är om alla rådjur och hur de inte kan få någon föda, etc. Det var tragiskt att höra tycker jag, hur många som kommer att dö bara för att det är för mycket snö.

  Och till något helt annat; nyslaget gräs låter inte helt fel. Den doften är obeskrivlig, med en drink i handen till det och solen i ögonen så kan inget gå fel. :D

  SvaraRadera
 2. Det är jobbigt att se sin trädgård bli förstörd. Mina föräldrar hade problem med älg som förstörde äppelträden. De lindade plastmatta runt stammarna och sen har de fått vara i fred. Hoppas det går bra att sätta in koderna nu då. Det finns så bra beskrivning för olika bloggportaler där. Lycka till.
  Kramen

  SvaraRadera
 3. Klart det svider när träden just börjat ge frukt. Du får förlåta djuren och så hoppas vi att nästa vinter inte blir så jobbig för dom!

  SvaraRadera
 4. Här har älgen varit o ätit våra nya skott på äppelträden. Kram

  SvaraRadera
 5. Ja, men som tur är börjar det iallafall töa rejält så snart kanske barmarken kommer fram.

  Har förresten (åtminstone tillfälligt) bytt blogg, hälsa gärna på!

  /Metrobloggen-Mim

  SvaraRadera
 6. Uschdå, det har ju varit rena trädslakten hos er, så tråkigt för er. Nog bäst ni hängnar in hela alltet, om det hjälper.

  SvaraRadera
 7. sorgligt med rådjuret, det har ju varit en extrem hård vinter för alla djuren i år, och det bästa är ju nät mot träd och buskar man är rädd om. kramar biggan

  SvaraRadera
 8. Svårt att leva i pakt med naturen ibland...

  SvaraRadera
 9. Så tråkigt, att dina träd har få så på moppe. Men tänk på, att det kan vara de söta små rådjuren som har fått sej ett skrovmål. De har det ju inte lätt med så mycket snö.

  Svar: Kul att du tyckte om bilderna. Ja, Picasa är ett gratisprogram, där du bland annat kan visa dina bilder på nätet och man kan också fixa småfel. Ha de´ ! Kram/Gilla

  SvaraRadera
 10. Vad tråkigt med träden, kanske lite nät är värda att ha på vintern i alla fall!
  Kram

  SvaraRadera